De alledaagsheid der dingen

De alledaagsheid der dingen · 08. september 2023
Ik ben de verbazing over het gedrag van studentenverenigingen voorbij. Onlangs kwamen de misdragingen van “heren”dispuut Ares voorbij, onderdeel van de Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X. De vereniging zelf neemt afstand, maar ik kan me niet voorstellen dat in die hele vereniging niemand eerder op de hoogte is geweest van wat men van plan was of van wat er gebeurd is, voordat het geheel in de publiciteit kwam. Het is niet de eerste keer dat dit soort walgelijk gedoe gebeurt. En ja, het...
De alledaagsheid der dingen · 04. april 2020
De speeltuin waar ik vroeger als kind vaak kwam, was groot en mooi, met metalen speeltoestellen, in geel en rood en blauw geverfd en een paar houten glijbanen. De grootste glijbaan stond in het midden: een metalen trappenhuis met een uitgang naar de lage glijbaan en een uitgang naar de hoogste. Die vond ik superspannend. Met een bonzend hart klom ik omhoog, ging klaar zitten en sloot – als ik dan eindelijk losliet – uit pure angst mijn ogen om ze onderweg toch stiekem eventjes open te doen....
De alledaagsheid der dingen · 03. april 2020
Ik staar al dagen naar mijn beeldscherm. In deze tijden van corona komt er niets uit mijn vingers. Overdag werk ik thuis en staar ik naar een ander beeldscherm, dat van mijn werklaptop. Ik facetime veelvuldig met collega’s. In huis verdelen we de werkplekken naar gelang we moeten bellen of videovergaderen of niet. Mijn niet al te ergonomisch verantwoorde werkplek levert pijn in mijn schouders op en een fikse hoofdpijn. De verbouwing bij de buren die ver over schema is en zorgt voor snerpend...
De alledaagsheid der dingen · 20. februari 2020
Toen ik klein was, wist ik precies wat ik wilde worden: schrijver! De verhalen popten op in mijn hoofd en kwamen in rap tempo op papier. Eerst met pen, toen met de typemachine, nog weer later met de elektrische schrijfmachine en daarna op computer en laptop. Wat wil zeggen: ik ben toch echt al een tijdje groot. Schrijver was ik nog niet. De verhalenstroom droogde op. Er moest gewerkt worden, er kwamen een partner en kinderen. Maar toch: het bleef kriebelen. Ik wilde nog steeds schrijver worden....
De alledaagsheid der dingen · 07. oktober 2019
Mijn zoon wil graag naar het HBO, Medische hulpverlening. Een opleiding die op verzoek van de sector is opgezet, omdat men grote tekorten verwacht. Vanwege de vergrijzing. Ook wil men met die opleiding meer jongens en allochtonen interesseren, die zich tot de gewone HBO opleiding Verpleegkunde niet aangetrokken voelen. Dat herkennen wij, mijn zoon en ik, want ook hij wil wel graag de ambulance op of de spoedeisende hulp in, maar niet eerst vier jaar verpleegkunde studeren en zich pas daarna...
De alledaagsheid der dingen · 04. oktober 2019
Tussen knooppunt Oudenrijn en knooppunt Lunetten ligt de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Die brug is een paar jaar geleden opgeknapt, maar dat gebeurde in een hete zomer, waardoor er nu problemen ontstaan in de winter. Of zoiets. Want dat is niet eens het belangrijkste. Wel belangrijk is, dat die brug dus nu opnieuw onderhanden wordt genomen en dat leidt zoals Rijkswaterstaat stelt: “tot zeer ernstige verkeershinder” met een vertraging van 30 minuten of meer. Je zou dan toch...
De alledaagsheid der dingen · 06. september 2019
Ik vind het zo’n sneu bericht. Op 19 augustus kwam een man aan in een Frans ziekenhuis voor chemotherapie. Er was wat vertraging op de afdeling ontstaan en het personeel bracht hem naar de wachtkamer. Ook werd hem nog een maaltijd opgediend tijdens het wachten. De man was een zeventiger en leed aan Alzheimer. Toen de verpleging hem wilde ophalen voor zijn behandeling, bleek hij verdwenen. Natuurlijk werd er gezocht, maar niemand vond hem terug. Tot donderdag 5 september. De arme man werd...
De alledaagsheid der dingen · 20. juni 2019
Altijd bewondering gehad voor mensen die hun vrije tijd opofferen om met een collectebus langs de deuren te gaan. Vandaag werd het tijd om het zelf te ervaren. Van tevoren had ik samen met jongste mijn route verkend. We waren vooral benieuwd of de voorspelling uit zouden komen. Gelukkig waren er heel wat mensen die nog kleingeld in huis hadden. Soms was het sprokkelen. Vaker werd ik verblijd met een twee euromunt en soms zelfs meer. Het liefst vond ik de mensen die zo graag wilden geven – en...
De alledaagsheid der dingen · 15. maart 2019
Ken je dat? Je leest een artikel of een boek en hup… meteen achter de computer om informatie op te zoeken. Ik heb dat dagelijks. Of het nu voor mijn werk is of privé: zodra er iets voorbij komt wat interessant is, ben ik niet meer te stuiten. Mijn schrijftafel ligt vol met boeken over vrouw & werk. Gevolg van een ideetje om daar blogs over te gaan schrijven. En dus ook een website te bouwen. Meteen ook maar ingeschreven voor een cursus columns en blogs. De boeken met titels als vrouwen...
De alledaagsheid der dingen · 03. maart 2019
Een regenachtige zondagmiddag. Wij maken ons op voor een bezoekje aan de Ikea. Dat vergt wat voorbereiding, zoals: je niet laten opfokken in de parkeergarage, niet gefrustreerd raken door langzaam slenterende, de weg met karretjes versperrende mensen, je geduld bewaren, kalm blijven en je niet afvragen waarom het zo lang moet duren bij de kassa. Kortom, een oefening in geduld bewaren. Het gaat goed. Wij houden onze pas in bij een blokkade van het gangpad. Wij glimlachen om een appende jongedame...

Meer weergeven