· 

Ambitie

 

 

Ik heb de term ambitie heel lang een negatieve betekenis gegeven. Ambitieus, dat waren die mannen in strakke pakken met leren schoenen, zonnebril op, snelle auto en een koffertje. Of die hooggehakte dames in kokerrok en knot. Hoog in de boom zitten en veel geld verdienen. Heel goed wetend dat dit uiterlijk vertoon niets met ambitie te maken heeft.

 

 

 

Wat is ambitie wel?

 

Het werd tijd dat ik aan het woord ambitie een andere lading gaf. Want natuurlijk was ik zelf ook ambitieus. Toen ik nog studeerde, was ik vastbesloten een goede carrière te maken. Topbaan, goed inkomen, mooi huis met zwembad. Ik was alleen vergeten dat deze ambitie niet strookte met mijn persoonlijkheid: sociaal, opkomen voor de zwakkeren, vechten voor rechtvaardigheid. Daar word je over het algemeen niet rijk van.

 

Maar betekent ambitie hebben dan rijkdom? Nee: het werd voor mij steeds belangrijker om ‘gewoon’ goed te zijn in mijn werk. En daarmee natuurlijk wel vooruit te komen. Steeds een stapje hoger. Soms een stapje opzij en dan weer omhoog. Tot ik niet meer verder kon. Ik was compleet vastgelopen.

 

 

 

Dromen laten varen

 

Dat ene stapje terugdoen was achteraf niet erg. Het heeft mij geholpen om mijn werk weer in perspectief te zien met datgene wat net zo belangrijk is: gezin, familie, vrienden, ontspanning. En toch bleef het wringen. In mijn werk moest ik me bezighouden met het project Talent Charter – Women on top. In onze organisatie betekende dat vragenlijsten invullen, turven hoeveel vrouwen wij op leidinggevende posities hadden en of dat was verbeterd of verslechterd ten opzichte van het jaar daarvoor. Na twee jaar turven heb ik het bijltje erbij neergegooid. Als ik niet de ruimte kreeg om actief beleid te maken en te implementeren om meer vrouwen aan de top te krijgen, hoefde het voor mij niet meer. En ook mezelf bleef ik de vraag stellen: wat doe jij nou met al je kwaliteiten? Waar is jouw ambitie gebleven?

 

 

 

Dus: wat is ambitie?

 

Mariëlla Vink heeft er een uitermate leesbare column over geschreven. Zij denkt bij ambitieus zijn aan zinvol werk doen, jezelf blijven ontwikkelen, krachtige keuzes maken, gedrevenheid voelen en authentiek zijn, mogelijkheden zien en kansen creëren, nieuwe uitdagingen aangaan en intuïtie volgen.

 

Hier kan ik wat mee. Ambitie heeft dus niets te maken met de top bereiken. Ambitie heeft alles te maken met hoe ik mij in mijn werk wil manifesteren en de keuzes die ik daarin zelf maak. Of ik nu kassamedewerker ben, tuinarchitect, columnist of lid Raad van Bestuur van een bank. Ik heb vertrouwen in mezelf, ik neem het heft in eigen handen en ik laat me geen dingen gebeuren waar ik niet achter kan staan.

 

En mocht dit alles nu toch leiden naar een villa met zwembad? Dan zeg ik daar vrolijk ja tegen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0