· 

De loonkloof

 Mannen verdienen bij Aegon 900 euro meer dan vrouwen. Dat blijkt uit een salarisonderzoek dat Aegon heeft laten uitvoeren, nadat het als eerste bedrijf in Nederland in de cao heeft laten opnemen dat mannen en vrouwen gelijk beloond moeten worden.  Wat op zich al bijzonder is, want de plicht tot gelijke beloning staat in de wet en je hoeft in een cao niet te herhalen wat in de wet staat.

 

 

Ondanks wetgeving, die echt niet van gisteren is, bestaat er nog steeds een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het onderzoek van Aegon wijst dat keihard aan. Het College voor de Rechten van de Mens stelt dat vrouwen gemiddeld 18 euro per uur verdienen en mannen 22 euro per uur. Het verschil is in het bedrijfsleven iets groter dan bij de overheid. Vooral in hogere functies loopt het verschil op, vaak op basis van criteria die niet relevant zijn voor de functie. Women Inc heeft zelfs een campagne lopen: “waar is mijn 300.000 euro?”

 

 

Zoek de verschillen!

Bij een sollicitatie wordt gevraagd naar het laatstverdiende salaris. Het nieuwe salaris wordt aangesloten. Of er wordt onderhandeld over het salaris. Relevante werkervaring is dan ineens niet zo relevant meer. In beide gevallen zijn vrouwen vaak in het nadeel. Vrouwen nemen sneller genoegen met het salaris dat aangeboden wordt. En als het om het laatstverdiende salaris gaat: als je van begin af aan niet zo goed onderhandeld hebt, ben je dus gewoon in het nadeel bij je derde, vierde of vijfde baan. Want dat verschil wordt alleen maar groter. Vooral bij hogere functies speelt dit een rol.

 

Wat ook meespeelt, is dat vrouwen minder gaan werken of stoppen wanneer ze kinderen krijgen. Ook dat heeft invloed op het salaris wanneer je later weer instapt.

 

 

Daar komt bij dat vrouwen minder gemakkelijk op een hogere functie terecht komen. Het wettelijk (jawel) streefcijfer van 30% vrouwen in raden van besturen en raden van toezicht dat sinds 2013 geldt, wordt alleen gehaald door DSM, Intertrust, Heineken, Ordina en Wolters-Kluwer.

 

 

Aegon realiseert zich dat gelijke beloning meer is dan een wettelijke regel en gaat actief aan de slag. Dat zouden meer bedrijven moeten doen. In een sollicitatieprocedure stelt Aegon nu dat er altijd vrouwen bij de laatste kandidaten moeten zitten. Dat vergt soms hard zoeken, omdat je van een gebaand pad af gaat, maar uiteindelijk wordt een olifantenpaadje ook een brede weg.

 

Ook is het van belang dat een sollicitatiecommissie divers is samengesteld. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen referentiekader naar een kandidaat. Hoe meer diversiteit, hoe groter de variatie in het aannemen van personeel. En als je dan ook nog eens goed kijkt naar teamsamenstelling – waar vullen medewerkers elkaar aan - hoe groter de kans dat je iemand aanneemt die juist niet lijkt op de mensen die je al binnen hebt.

 

 

 

En als het nu echt niet opschiet: heb het lef om een quotum in te stellen. Minimaal 40% vrouw, minimaal 40% man. Met hoge boetes wanneer het niet lukt. Zul je eens zien hoe snel de omslag plaatsvindt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0