· 

Werk aan de Galecopperbrug

 

 

Tussen knooppunt Oudenrijn en knooppunt Lunetten ligt de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Die brug is een paar jaar geleden opgeknapt, maar dat gebeurde in een hete zomer, waardoor er nu problemen ontstaan in de winter. Of zoiets. Want dat is niet eens het belangrijkste.

 

Wel belangrijk is, dat die brug dus nu opnieuw onderhanden wordt genomen en dat leidt  zoals Rijkswaterstaat stelt: “tot zeer ernstige verkeershinder” met een vertraging van 30 minuten of meer.

 

Je zou dan toch denken dat er gecoördineerd wordt nagedacht tussen Rijkswaterstaat, de naastliggende gemeente en U-OV, want dat er problemen ontstaan, is heel erg duidelijk.

 

De oprit vanuit Nieuwegein zou donderdagavond 26 september afgesloten worden. Feitelijk gebeurde dat al donderdagochtend. Zonder omleidingsbordjes, zodat iedere automobilist die de A12 nog wilde opdraaien, kon omdraaien en zelf een alternatieve route mocht zoeken.

 

Diezelfde week begon het ook nog eens te hozen van de regen. Dat leidde tot extra klandizie voor de bus, wat nog samenviel met de hausse aan studenten die in september nog massaal naar school gaan. Het schijnt dat in oktober het aanbod al een stuk minder is. Dat zijn ervaringsgegevens, dus je zou kunnen verwachten dat het openbaar vervoer daar op inspeelt door een gelede bus in te zetten. Maar nee, U-OV slaagt erin om in de spits een gewone bus te laten rijden, waar de mensen opgepropt als haringen in een tonnetje hun natte jassen staan uit te dampen. En hoewel de bus afgeladen vol is en er niemand bij een halte uit hoeft, is de buschauffeur toch dienstverlenend genoeg om te stoppen en nog meer mensen in te laden. Wat dus niet meer past... Het zuurstofgehalte in de bus daalde tot een dieptepunt en zelfs ik – die nooit wagenziek is en voor wie geen kermisattractie te dol is – kwam duizelig uit de bus getold en heb nog anderhalf uur met een licht hoofd op een stoel gezeten. Gelukkig hoefde ik geen klacht in te dienen (wel melding gemaakt), want de dag daarop was men tot inkeer gekomen en werd een gelede bus ingezet.

 

Door het afsluiten van de oprit moet het verkeer uit omliggende dorpen dwars door Nieuwegein om bij de A27 te komen en vandaar weer op de A12 terecht te kunnen. Het verkeer dat naar het industrieterrein moet, zit daar ook nog tussen. En wat doet de gemeente: die sluit de Structuurbaan af, vanaf 7 oktober, maar geloof me: donderdag 3 oktober lag de weg al open. Zelf mogen ervaren. Gevolg: gecombineerd met zware regenval een chaos. Dat ik zelf ook nog verkeerd reed omdat ik in de ochtendschemer en regen gedesoriënteerd was, ach... daar kan de gemeente niets aan doen.

 

Al met al: een beetje coördinatie en communicatie met elkaar, lieve Rijkswaterstaat, gemeente en U-OV en jullie maken het de burger die gewoon naar zijn/haar werk of school wil een stuk gemakkelijker. Is dat nu echt zo veel gevraagd?

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0