· 

De lusten en de lasten

Nu.nl publiceerde in 2019 een artikel dat er meer ‘grote anderhalfverdieners’ zijn. Het leuke van een artikel op Nu.nl is, dat je er ook op kunt reageren. Als je de reacties leest, schuift er voor je ogen een bloemlezing van de Nederlandse samenleving voorbij. Het is soms ook een veld vol onkruid. Ik leer daar elke dag weer van.

 

Eén van de reacties gaat over de kosten van kinderopvang en is te smakelijk om niet te citeren: “ik verdien zelf circa 3 x modaal en mijn vrouw verdient gewoon iets minder dan normaal. Lastige is dat we nauwelijks kinderopvangtoeslag krijgen en dat de opvang hierdoor wel een heel groot gat in het salaris van mijn vrouw slaat. In andere woorden is het bijna niet rendabel voor haar om te werken…”

 

Ik wist niet dat het nog bestond, maar blijkbaar zijn er dus nog gezinnen, waar het hebben van kinderen geheel en al aan de vrouw worden toegerekend. Een retegoed inkomen binnenharken (en ja, je zult er heel hard voor werken) en dan de kosten voor de kinderopvang geheel naar je vrouw doorschuiven. Wat is de boodschap hiervan?

 

Ik zit niet aan de keukentafel van twee mensen, dus ik kan alleen maar vertellen hoe zo’n uitspraak bij mij overkomt. Ik zie een grote kerel voor me met een grote auto, strak in het pak, die zich ’s ochtends de deur uit haast voor een eerste afspraak, een dag vol overleg, een smakelijke lunch en die ’s avonds ruim na etenstijd weer binnenstormt om meteen de laptop open te klappen voor nog een paar laatste dingen. Zijn vrouw ‘doet’ de kinderen: wakker maken, eten geven, aankleden en wegbrengen naar de kinderopvang op die 2 à 3 dagen dat ze werkt. ’s Avonds haalt ze na een drukke werkdag de kinderen ook weer op, kookt het eten, stopt ze in bad en bed en neemt het zichzelf kwalijk dat ze moe is. Als manlief thuiskomt, ziet hij nog net de gewassen haartjes van de kinderen boven het laken uitsteken en kust hij ze liefdevol goedenacht.

 

Even serieus, schrijver op nu.nl…. Die kinderen zijn toch van jullie samen? Jullie verdienen toch samen een inkomen? Wat maakt het uit dat jij 3x zoveel binnenbrengt dan zij? Waarom zou jij niet meebetalen aan de kinderopvang? Omdat je het huis al betaalt? En de vakanties? Kom in de moderne wereld, maak samen een verdeelsleutel voor de algemene kosten in een huishouden en betaal daaruit alles wat van jullie gezamenlijk is. De kinderen horen daar ook bij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0